torstai 23. kesäkuuta 2011

Juhannuksen toivepaketti

Zooplussasta tehty tilaus saapuikin sopivasti ilostuttamaan neljän pienen kissan juhannusta. Palvelusväki oli tilannut sen mummolaan, jossa paketin sisältämistä aarteista saattoi nauttia jo juhannuspyhien aikaan. Paketti oli houkuttelevan suuri...

Hugo tarkistaa osoitelapusta:
"vautsi! onks tää tosiaan meille?!"

Samalla kun Mauno miettii..."Vautsi!
Miten Hugo tonne pääsi?!"


Elvis päätti auttaa avaamisessa syömällä kaikki pahvit.


Sitten piti ottaa porukalla hajuanalyysi.

"Haa, siellä oli taas uus peti!"

"Ja lihiksiä! Eli lihatikkuja!"

Elviksen mieleen oli erityisesti bonuspisteillä
hankittu peti.

Myös Snuggle Bed Moon pääsi heti kokeiluun.

Mutta mitä muuta kätki suuri paketti sisälleen? Päätimme pitää hulluja jännityksessä ja paketin sisältämä toinen paketti kuljetettiin Tampereelle kotiin odottamaan (nimittäin ei ollut järkeä purkaa sitä täällä). Paketti sisälsi myös ainakin uudet ja turvallisemmat raapimislaudat seinän nurkkaukseen, josta Mauno söi entiset ja sai suolensakin melkein tukkoon.

Mutta entäs sitten se jättipaketti? To be continued...

Hauskaa Juhannusta kaikille! Terveisin hurrmurikissat ja palvelusväki.  




tiistai 21. kesäkuuta 2011

Petini on linnani

Koska hurmurikissojen palvelusväki on erityisen kunnostautunut shoppailun saralla, saavat kissat lahjaksi uusia petejä sekä synttäreinä että jouluna ja monesti kissanäyttelyistäkin tuliaisiksi. Pojilla siis riittää petejä vaikka millä mitalla. Aina pari kertaa vuodessa ylimääräiset, ja ne joista kissat eivät odotuksien vastaisesti innostuneetkaan, kiikutetaan kirppikselle myytäviksi. Kumma kyllä ne epäsuosituimmat ovat juuri niitä joiden ihastelusta ei palvelusväellä kaupassa meinannut tulla loppua . Eli juuri ne ylisöpöt kalanmuotoiset pesät tai ties mitkä silinterihatut eivät vaan jää käyttöön, joten ne on paras siirtää eteenpäin. Mutta silti tuntuu siltä, että petejä on joka jakkaralla ja tasolla ja aina niitä saa olla nostelemassa pois tieltä. Pidetäänpä siis petinäytös, jossa pojat itse esittelevät suosikkipetinsä!

Lehmäpeti on ykkönen,
 siihen mahtuu vaikka kaikki kerralla!


Eräteltassakin on tilaa!

 Tämä pesä on Hugon lemppari,
se otetaan aina mukaan mökillekin.


"Yks meni mansikkaan..."

 "...ja toinenkin mahtui!"

Sitten on tämä vihreä peti...

...ja ihana mustekalapesä!

Hugo ei anna kenenkään muun nukkua sohvassa.

Sydänpedissä näkee pehmoisia unia.

Mutta ylitse muiden on eräs peti, joka ei varsinaisesti peti olekaan...vaan kiipeilypuun pussukka.

Hessun mielestä siinä kuuluu olla selällään.

Mutta Simskut nukkuvat siinä kimpassa.

Ja monesti siellä jo uusi nukkuja kärkkyy paikkaa pussissa,
vielä kun toisella on unet kesken...(löydä kuvasta Elvis!)

torstai 16. kesäkuuta 2011

Mauno ja mystinen masuvaiva

Kun nyt sairasteluaiheeseen päästiin kiinni niin jatketaan samalla linjalla. Tässä on viime päivinä käynyt ilmi erittäin hyvin mikä saa pienen siamilaiskissan hyvin kipeäksi. Meidän Mauno nimittäin vietti viime viikonlopun ja alkuviikon potien kummallisia, etten sanoisi mystisiä, masuvaivoja. Kaikki alkoi siitä kun Nuoriherra alkoi perjantaina oksentamaan kaiken mitä eteen kannettiin. Samaan syssyyn iski raukalle sitten ripuli. Hugon suolentuppeuman pelästyttämänä palvelusväki lähti oitis eläinlääkäriin ja tottakai silloinkin oli lauantai eikä ollut kuin päivystys auki. Kissat varmaan katsoo aina kalenterista, koska olisi kaikista huonoin aika sairastella. Lauantaina päivystyksessä vuorossa ollut lääkäritäti oli vakuuttunut, että Maukalla on giardia (pirullinen alkueläin tai mikälie loinen). Röntgeneitä ei otettu, joten kotiin lähdettiin antibioottiresepti kourassa ja matolääkkeenanto mielessä. Meni reilu vuorokausi niin Mauno oksensi taas.

Suuntana siis jälleen eläinlääkäri, jossa tällä kertaa oli vuorossa eri lääkäritäti kuin edellisenä päivänä. Nyt otettiin röntgenit, eikä kuvissa näkynyt muuta kuin kaasukertymää eli kaikelle kansalle tutuksi tullut ilmavaiva. Lääkäri tahtoi ottaa Maunon yöksi eläinsairaalan puolelle kun pieni oli päässyt kuivumaan kovan oksentelun vuoksi. Vierasesinettäkään ei epäilty, koska sitä ei röntgenissä näkynyt. Mentiin edelleen giardia/suolistotulehdus linjalla. Aamulla tuli soitto, että tulkaahan hakemaan riiviö pois. Se on ihan terve, syö tippaletkunsa ja komentelee kaikkia silittämään ja paijaamaan juuri Häntä. No mehän haettiin kaveri kotiin, mutta ylläri ylläri, poika jatkoikin oksentamista! Ei oo todellista! Kyllä pisti vihaiseksi, että rahat kyllä kelpaa mutta silti kotiin tulee kipeä kissa.

Seuraavana päivänä hiekkalaatikkotoimituksella Mauno päätti näyttää, miksi masu on ollut kipeä ja pyöräytti laatikkoon pitkän pätkän jotain kummallista valkoista jouhta tai villaa. Kyseessä oli kuin olikin siis vierasesine, joka ei kuitenkaan aiheuttanut suoleen täydellistä tukosta, mutta jumitti kuitenkin masussa sen verran että sai pienen oksentamaan ja vatsankin sekaisin. Syykin selvisi kun alettiin tutkia asiaa, meillä oli nimittäin seinässä raapimislautoja kolme peräkkäin, joista oli keskeltä pehmusteet revitty ja ilmeisesti sitten Mauno oli päättänyt syödä ne.

Kuva Zooplus.com-sivustolta.

Nyt jo uskallettiin huokaista helpotuksesta! Oksentelu näytti olevan poissa ja kiipeilyseinä sai uuden kodin roskiksesta. Kunnes tuli tämä aamu ja taas heräsin siihen, että Mauno oksentaa. Tällä kertaa poika oli päättänyt syödä leluhiireltä hännän.
Mauno ja pahamainen hiiri.

Tämän jälkeen kaikki hiiret kokivat karun kohtalon eli häntäamputaation.


On se vaan kumma mikä noi siamilaiset saa ahmimaan kaikenlaista sekalaista roinaa. Elviskin on kunnostautunut samassa lajissa, ja söisi mielellään teippiä, leipäpusseja, muovipusseja ja erityisesti PALLOJA!

Onko kuvassa Wiitä pelaava mangusti vaiko
palloa syövä Elvis?


Maunolle maistuu myös Hugon lempilelu.

Jatkossa saa taas olla triplasti tarkempi mitä kaikkea sitä jättää esille yöksi kun siamilaisjengi on pahanteossa. Toivottavasti masusairastelut olis nyt taas vähäksi aikaa tässä!

sunnuntai 12. kesäkuuta 2011

Hugon selviytymistarina

Meidän ihmelapsi, eli Hugo, kävi kaksi vuotta sitten 29.3.2009 turhan lähellä kissojen taivaan portteja sairastuttuaan äkillisesti suolentuppeumaan. Tapahtumaketju lähti käyntiin keskellä yötä, kun palasimme kotiin allekirjoittaneen synttärin vietosta. Olimme jättäneet kotiin terveen, reilu yksivuotiaan itämaisvintiön ja kotona meitä odottikin tosi kipeä pieni mies ja uskomaton määrä kissan oksennusta ympäri kämppää. Oli ensin ihan mysteeri kuka kissoista oli moisen oksentelun takana, mutta pian selvisi että Hugolla oli jotain pahasti vialla. Ennen niin ylivilkas kissa oli yhtäkkiä muuttunut täysin apaattiseksi, ihan muutamassa tunnissa. Koska oli aamuyö ja ensiepäily oli jokin yllättävä vatsapöpö, päätettiin katsoa tilannetta uudestaan aamulla. Mutta aamu valkeni vielä mustempana. Hugo oksensi edelleen, kummallisen kouristuksenomaisesti ja oli selvästi kipeän oloinen. Tietysti silloin oli sunnuntai (kuten aina kun kissat sairastuu, niin silloin on pyhä, joulu, sunnuntai tai muuten vain aika, jolloin varmasti kaikki eläinlääkärit ovat kiinni). Tampereelle muuton jälkeen ei oltu tarvittu päivystyspalveluja, mutta nyt piti suunnata silloin ainoaan auki olevaan paikkaan.

Perillä asemalla olikin ruuhkaa ja kissa, jolla oli pahoja virtsakiviä eikä lähitunteina ollut puhettakaan, että lääkäri olisi ehtinyt Hugoa katsoa. Niinpä meidät passitettiin kotiin neuvonamme antaa parafiiniöljyä, jospa vaikka siellä suolessa olisi tukos. No niinpä niin. Käsissämme melkein kuivunut kissa me sitten mentiin takaisin kotiin ja eikun parafiiniöljyä kissalle. No sittenhän sekin lensi kaaressa lähes välittömästi ja Hugo meni vain huonommaksi ja huonommaksi. Soitin uudelleen päivystävälle ja sanoin, että nyt me tullaan sinne ja se kissa on katsottava!

Hugolle tehtiin eksploratiivinen laparotomia eli tutkinnallinen vatsan avaus, jossa selvitettiin mikä masussa oikein mättäsi. Löytönä oli suolen invaginaatio tai intussusseptio eli tuttavallisemmin tunnetaan nimellä suolentuppeuma. Voi pirulainen! Pätkä ohutsuolta oli tunkeutunut paksusuolen sisään ja lähes kuolioitunut. Suoli oli tukossa ja kissa henkitoreissaan. Päivystävä ell siis avasi pojan vatsan, purki tuppeuman ja ompeli pätkät paikoilleen. Huonolta näytti, suoli oli lamaantunut, mutta kotiin oli mentävä puolikuolleen kissan kanssa. Yö oli tuskallinen, Hugolle kirjaimellisesti ja emäntäväelle henkisesti. Ajattelin että ei se selviä, tunnit mateli eteenpäin. Aamusta soitti tuo Hugon leikkanut lääkäri ja kerroin tilanteen...Samointein hän ehdotti lähetettä Viikin Yliopistolliseen Eläinsairaalaan, jossa olisi tehohoitomahdollisuus. No tottakai, kaikkemme tehdään ja niin kauan kun henki pihisee, on toivoa! Sinne lähdettiin, vaikka ikinä ei Helsingissä oltu ajeltu. Eksyttiinkin sitten ja kuskina ollut isäni keksi kysyä jonkun huoltiksen taksikuskilta neuvoa. Ihana, mahtava, laupias samarialainen, tuo tuntematon taksikuski päätti lähteä ajamaan meidän edellä ja näyttää tietä perille! Ei edes rahaa huolinut, vaikka siinä tilanteessa olisin onnessani hakenut vaikka kuun taivaalta. Niin helpottunut olin perille pääsystä.

Hugo oli hiljainen kopassaan ja päästiin suoraan sisään ilman jonottamisia. Hugo vietiin kiireesti hoidettavaksi ja me siirryttiin odottelemaan odotushuoneeseen. Oli outo olo, kiire oli ohi, mutta silti tuntui siltä kuin pitäisi tehdä jotain.

Hugo otettiin teho-osastolle sisään ja meille kerrottiin, että kissa oli hyvin kuivunut ja apaattinen. Kaikkensa lupasivat tehdä ja se lupaus mukanamme lähdettiin ajamaan takaisin. Selvisi myöhemmin että ensimmäinen hätäleikkaus oli epäonnistunut, sillä ohutsuolessa oli melkein reikä ja vatsaonteloon oli kertynyt nestettä. Tuppeuma oli pois, mutta suoli ei liikkunut. Ei sitten yhtään. Hugo leikattiin Viikissä uudelleen ja tällä kertaa poistettiin vahingoittunut suolen osa. Leikkaus sujui hyvin ilman komplikaatioita. Kotona oltiin taas toiveikkaammalla mielellä.

Seuraavana aamuna puhelin soi ja lääkäri kertoi Hugolle nousseen lämpöä ja tulehdusarvot olivat pompanneet taivaisiin. Tehohoitoa oli kulunut jo kolme päivää. Antibiooteilla tulehdus saatiin kuriin ja kahden päivän päästä meille kerrottiin, että Hugo oli jo kotiutuskunnossa! Pelkäsin saavani mukaani taas liian heikossa kunnossa olevan kissan, mutta niin uskomatonta kuin se olikin, Hugo söikin jo hieman itse. Me lähdettiin matkaan mukanamme kiitokseksi ostettu kakku ja itsetehty kortti. Tälläinen:



 
Ei tule varmaan kenellekään yllätyksenä, että loppulaskukin oli päätähuimaava. Pelkästäänhän jo tehtyjen toimenpiteiden lista oli kolmisivuinen. Eikä Hugolle oltu edes älytty ottaa vakuutusta. Siinä opittiin kyllä kantapään kautta sen vakuutuksenkin tärkeys, sen jälkeen tulleilta kissoilta ne löytyykin. Ja molempien kissojen kohdalla niitä on jo tarvittu.

Mutta kotiin siis lähdettiin, sekavasta ja ahdistavasta Helsingistä (sori vaan helsinkiläiset). Hugolla oli viisitoistasenttinen leikkaushaava vatsassa, päässä piti pitää muovikupua ja paljon oli tarkkaa muistettavaa hoidosta ja ruokinnasta. Hugo itse oli kuulemma onnesta kehrännyt päästessään takaisin kantokoppaan sairaalassa, ja kotiin päästyään se vasta onnessaan olikin. Olo oli kyllä kehnonlainen.



Elvis yritti antaa vierihoitoa kipeälle ystävälleen.

Leikkaushaava oli aikamoinen, mutta unien ajaksi
muovikuvunkin sai joskus pois.Kaulassa ruokinta-
letkusta jäänyt jälki.

Pikkuhiljaa elämä alkoi voittaa ja Hugo piristyi, muovikupu alkoi olla sen mielestä jo tiellä joka paikassa, joten piti keksiä jotain miten pitää vilkasta itämaisnuorukaista aloillaan. Hypätäkin se yritti jo ties minne kaapin päälle, vaikka tikkejä oli pitkä rivi masussa. Neuvokas omistaja keksi kiinnittää kupuun talutushihnan!


Päivä päivältä Hugo alkoi olla enemmän oma itsensä, joten pikkuhiljaa saattoi jo omistajakin alkaa relata eikä enää tarvinnut kytätä Hugon jokaista askelta. Haava parantui hyvin eikä muitakaan mutkia tullut enää matkaan. Meillä oli taas kotona terve itämainen kissa! Ja kyllä Hugon mielestä elämä onkin maistunut hyvältä sen jälkeen. Tapahtuneesta on nyt kulunut kaksi vuotta ja edelleen Hugon kissanpäiviä katsellessa mielessä on syvä kiitollisuus Viikin Eläinsairaalan tehon henkilökuntaa kohtaan. Kiitos teille, jokaikiselle. Jos tämä teksti teitä ikinä tavoittaa.



tiistai 7. kesäkuuta 2011

Suureen maailmaan

Maunon ensimmäinen ulkoilu koittikin pikemmin kuin arvasinkaan, kiitos näiden kesäisten kelien ja viikonloppuvisiitin kissojen "mummolaan". Nyt tarkenee pikkujäbäkin mennä pihamaalle muurahaisia tutkimaan. Valjaita oltiin siis ennen tätä vain pikapikaa päälle soviteltu, joten nyt ne vaan napattiin naulasta ja eikun menoksi! Kaikki sujui mukavammin kuin odotinkaan, kun muistissa oli vielä muiden kissojen valjaskokeilut, jotka piti enemmän sisällään kaatuilua kuin suoraan kävelemistä. Mutta Mauno lähti suureen maailmaan kuin vanha tekijä ja näytti nauttivan ulkoilusta.

Ilmassa on suurta ihmetystä!





(Vikassa kuvassa valo jotenkin jännästi heijastuu toisesta silmästä, jos joku siihen kiinnitti spesiaalihuomiota.)

Meidän perheen kaikista innokkain ulkoilija on kuitenkin edelleen Hugo, joka ei meinaa haalareissaan pysyä jos näkee että joku kolisuttelee valjaita eteisessä. Syvästäkin unesta Hugo herää ja ampaisee paikalle, steppailee ympäriinsä intopinkeenä ja huutelee omiaan. Viestin tulkitsemiseen ei tarvita kissakuiskaajaa, vaan selvästikin se on jotakin tän tapaista: "Jeeeee!! Hugo menee ulos, jipii!" Hugo nimittäin rrrrakastaa ulkoilua, vaikka pelästyykin jokaikistä pientä oksan rasahdusta tai tuulen huminaa. Tässä pientä näytettä Hugon uloslähtövalmisteluista, jos sain videon toimimaan...:


Hugolla on ulkona omat pehmusteet mukana, mikä on sille ilmeisesti joku turvariepusysteemi, nimittäin jos jotain säikähtää niin pedille on turvallista palata. Ensimmäisenä Hugo asettuukin aina alustalle istuskelemaan ja haistelemaan kesätuulia.


Pediltä on hyvä bongata hämiksiäkin.

Hetken päästä herra uskaltaakin jo lähteä tutkimaan pihaa tarkemmin. Ulkoiluttaja saa olla tarkkana ettei vahingossa astu oksan päälle, potkaise tuolia tai tee jotakin muuta kerrassaan järkyttävän pelottavaa. Reaktiona on hirmu loikka ylöspäin kaikilla neljällä tassulla, yleinen paniikki, pyristely irti valjaista ja ryntäys turvaviltille. Mutta muuten ulkoilu on Hugon mielestä jotain ihan parasta. No ehkä niiden crocksien ja hiuskiharrinpampuloiden syömisen jälkeen.

Herra kesäheinä.



Mauno ja Hugo toivottavat kaikille, sekä kissoille että ihmisille, mukavia kesäulkoiluja!

lauantai 4. kesäkuuta 2011

Iso poika jo!

Meidän pikkunen Mauno on jo puolivuotias, tai ollut jo eilisestä lähtien. Hampaita on irtoillut jo parin viikon ajan ja pari on talteenkin saatu myöhempää ihailua varten. Mutta missä vaiheessa siitä pienestä pallerosta  näin iso tuli?


Elvis on Maunon esikuva.

Ja Hessu on hyvä kiipeilykaveri...

Hugon kanssa halitaan ja painitaan.

Maunolla on jatkuvasti kova touhotus päällä ja esikuvastaan Elviksestä poiketen Mauno on myös innokas kiipeilijä. Taulut on vaarassa kun herra sisustaa kiipeilypuista käsin eikä kaappien päällä mikään saa olla rauhassa. Omat penturuuat ei enää meinaisi kelvata ollenkaan! Mauno on ollut aika terve pikkumies koko meillä olo aikansa, ainoastaan masuvaivojen kanssa on saatu taistella. Keitetty kana taitaa Maunolla tulla jo korvista, sen verran sitä on jouduttu syöttämään että saataisiin masu kondikseen. Ulkoiluja ei olla vielä päästy kokeilemaan, mutta Hessun vanhat pentuvaljaat on testattu ja todettu sopiviksi.

Mauno 6kk